Jongens spelen met auto's, meisjes met poppen
Jongens spelen met auto's, meisjes met poppen
Als je de reclameblaadjes van speelgoedwinkels bekijkt, kan je er niet omheen. Jongens mogen dromen over een toekomst als agent, wetenschapper of astronaut, ze mogen bouwen en op avontuur gaan. Meisjes krijgen roze glitterprullen en kunnen kiezen uit een carrière als prinses of huisvrouw.
De omgeving waarin je opgroeit, en dus gender, bepaalt veel meer waar je mee speelt dan je geslacht. Nochtans kunnen jongens ook perfect iets kiezen uit de pink aisle van de speelgoedwinkel en kunnen meisjes net zo goed aan de slag met bouwblokken en racewagens.
Als ouder kan je zelf het goede voorbeeld tonen door bij de aankoop van stiften, boeken, fietsen, blokken ... bewust voor de genderneutrale variant kiezen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dochter niet met poppen mag spelen of je zoonlief moet verbieden om voor de zoveelste keer een racewagen te vragen voor zijn verjaardag. Heel wat jongens en meisjes gaan op een gegeven moment door een fase waarin ze erg genderstereotiepe voorkeuren hebben. Het heeft geen zin om kinderen te forceren, maar je kan hen wel blijven stimuleren om verder te kijken en nieuwe dingen te ontdekken.
Leestips
- Charlie: "Jongetjes in jurkjes"
- Vrij Spel, Kinderen Kiezen Wel
- Let Toys Be Toys
- Christia Spears Brown – Parenting Beyond Pink and Blue
- Barbara Martin – Children at Play
- The Guardian: "Let's leave boys' and girls' sections behind"
- RoSa: Gender en socialisatie
- The Guardian: "Pink and blue toys colour future of our children, study warns"
- VICE: Hoe genderspecifieke marketing ongelijkheid en discriminatie in stand houdt
- Al Jazeera: "Barbie debuts doll in likeness of UK COVID-19 vaccine developer"
- De Morgen: "Lego maakt geen speelgoed meer voor ‘meisjes’ of ‘jongens’"