Gender en beperking
Wat gebeurt er als vooroordelen op basis van iemands geslacht in interactie komen met vooroordelen op basis van iemands beperking? Mensen met een fysieke of mentale beperking worden niet gespaard van seksisme. Terwijl jongeren zonder een beperking die niet aan het clichébeeld van de perfecte man of vrouw voldoen dat meestal kunnen verbergen, is dat voor jongeren met een beperking veel moeilijker.
Jongens met een beperking hebben ook vaak andere ervaringen met clichés dan meisjes met een beperking. Zo worden jongens met een fysieke beperking vaker gestimuleerd om aan sport te doen, terwijl meisjes eerder beschermend benaderd worden.
Vrouwen met een beperking ervaren dan weer vaker nadelen omdat ze vrouw zijn, terwijl mannen vooral benadeeld worden omwille van hun beperking. De invloed van clichés is daarbij duidelijk: jongens moeten onafhankelijk en sterk zijn; voor meisjes zijn we zorgzaam.
Leestips
- GenderatWork: "Gender en handicap: een dubbele discriminatie?"
- Handicap International: "Meisjes en vrouwen met een beperking zijn vier keer vaker het slachtoffer van gendergerelateerd geweld."
- European Disability Forum: Women and Gender Equality
- European Institute for Gender Equality: "Gender equality and disability"
- Ruth Cnockaert – Onderzoek naar de intersecties tussen disability, culturele achtergrond en gender