Mooi, Man! - een docuserie over onzekerheid bij mannen
4 van de 10 mannen in Nederland zouden onzeker zijn over hun uiterlijk. Met die uitspraak zet presentator Stijn de Vries al meteen de toon in de vierdelige documentaireserie: Mooi, Man.
Stijn gaat in vier afleveringen op zoek naar de kern van het mannelijk schoonheidsideaal. Van waar komt het juist? En hoe ver zijn mannen bereid om te gaan om dit ideaal te bereiken?
In de eerste aflevering duikt Stijn in de wereld van plastische chirurgie. Er zijn namelijk steeds meer mannen die cosmetische ingrepen ondergaan. Van haartransplantaties, over botox en fillers, tot penisvergrotingen: mannen zijn in steeds grotere aantallen vragende partij om hun uiterlijk te veranderen met operaties en andere ingrepen.
Volgens de programmamakers komt dat uit gevoelens van onzekerheid, die onder andere door (sociale) media gevoed worden. Anderzijds wordt er ook gekeken naar de veranderende dynamieken tussen heteroseksuele mannen en vrouwen. Zo zouden mannen zich vroeger minder zorgen gemaakt hebben over hun uiterlijk: vrouwen hadden hen sowieso nodig, en het was vooral hun sociaal-economische status die ertoe deed. Nu vrouwen minder economisch afhankelijk zijn van mannen, is dat anders. De psycholoog waar Stijn mee spreekt zegt dat mannen niet alleen meer "jagers" zijn, maar ook "prooien": vrouwen kiezen hun partners bewuster, en ook op basis van uiterlijk. Van waar die theorie komt, op wat die gebaseerd is en of die wel klopt, wordt niet besproken in de serie... Een kritische blik is dus zeker nodig bij het bekijken van deze aflevering!
De tweede aflevering draait om een van de meest voorkomende schoonheidsidealen voor mannen: spieren. Volgens hun bevraging zouden ruim 5 op de 10 mannen er gespierder uit willen zien. Armen, benen, kuiten, biceps: ze moeten allemaal afgetraind zijn.
De levensstijl die veel jonge mannen aannemen om gespierder te worden, blijkt niet altijd even gezond te zijn. Obsessief sporten en bezig zijn met hoe hun lichaam eruit ziet, maar ook het nemen van anabolen (steroïden) zijn de grote boosdoeners. Bij langdurig gebruik kunnen anabolen helpen bij het ontwikkelen van spieren. De verkoop ervan is wel illegaal: ze worden gezien als doping en er zijn gezondheidsrisico’s aan verbonden. Prostaatvergroting- en kanker, slapeloosheid, acne, verminderde weerstand tegen infecties, woede uitbarstingen, …: het zijn maar een paar voorbeelden van wat het met je kan doen.
De aflevering eindigt dan ook met de boodschap om vooral geen anabolen te gebruiken, en op zoek te gaan naar een gezonde manier om tevreden te zijn met het beeld dat je in de spiegel ziet. Dat is dan ook meteen het onderwerp van de volgende aflevering.
Zelfzeker zijn is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral wanneer je op sociale media voortdurend geconfronteerd wordt met mannen die wél aan schoonheidsidealen voldoen, vindt 51% van de mannen in Nederland.
Robin Sterk, een Nederlandse man die zijn geld verdient met zijn lichaam door o.a. body building en zijn OnlyFans account, zegt dat hij nooit meer onzeker is. Die uitspraak koppelt hij meteen aan het feit dat hij denkt dat hij een ruimte met 100 vrouwen kan binnenstappen en dat geen een van die vrouwen hem zal afwijzen. Of dit de zelfzekerheid en ingesteldheid is waar mannen naartoe moeten streven, kan je in vraag stellen. Tegelijk zegt hij dat hij nog altijd naar zijn lichaam kijkt en denkt dat hij nog beter kan, en foto’s van zichzelf post op sociale media om bevestiging te krijgen van anderen. Zelf ontkent hij dat dat uit een plaats van onzekerheid komt, maar daar heeft presentator Stijn toch vragen bij.
Bappie, een fat liberationist en model, komt daarna aan het woord. Hij heeft zelf nooit willen streven naar een afgetraind lichaam en is tevreden met en zelfzeker over zijn lichaam. Hij groeide op in een vrouwenlichaam, en kan dus uit eigen ervaring spreken over hoe onzekerheid leeft onder vrouwen en mannen, en hoe ze dat anders beleven. Volgens hem is een van de problemen dat mannen het daar onderling ook helemaal niet over hebben, terwijl er onder vrouwen wel ruimte is om het daarover te hebben.
Om de serie af te sluiten, blikt Stijn terug op wat hij geleerd en gedaan heeft in de vorige afleveringen. Is hij gelukkiger geworden, en accepteert hij zijn lichaam nu wel?
Onder het motto “Je bent goed zoals je bent”, nodigt hij jonge mannen uit voor een fotoshoot om hun onzekerheden te overwinnen. Bij sommige mannen lukt dat al meer dan bij andere, en gelukkig kunnen die laatste rekenen op de steun van die eerste.
Hoewel de docu-serie hier en daar een kritische blik mist, maakt het wel duidelijk hoe onzekerheid onder mannen leeft en tot welke uitersten het hen kan drijven. Bekijk de volledige serie zelf gratis op npo3.nl!