Bodypositivity bij mannen
Bodypositivity is een beweging die ernaar streeft dat iedereen een positief lichaamsbeeld heeft en wil zich afzetten tegen maatschappelijke schoonheidsidealen. De beweging is al langer populair, vooral bij (jonge) vrouwen op sociale media die hun lichaam vieren.
In deze aflevering van "Snapt ge mij nu?", een podcast van VRT, gaat Aurélie Boffé in gesprek met Manu Van Acker (radio-dj bij MNM), Tim Bogaert (consultant) en Chelly Maes (onderzoeker aan KU Leuven naar het lichaamsbeeld van jongeren). Het gespreksonderwerp? Het belang van bodypositivity voor mannen.
Chelly maakt al vanaf het begin duidelijk dat het een mythe is dat alleen vrouwen lijden onder schoonheidsidealen of twijfelen aan hun uiterlijk. Omdat dat wel als iets vrouwelijk gezien wordt, vinden sommige mannen het moeilijker om over hun uiterlijk te praten. Toch ervaart meer dan de helft van de meisjes én jongens een verschil tussen hoe ze eruitzien en hoe ze er willen uitzien.
Manu en Tim beamen dat er een taboe rust op schoonheidsidealen bij mannen, en benadrukken het sociale aspect hiervan. Ze getuigen allebei dat er in mannelijke vriendengroepen vaak bijnamen gegeven worden op basis van iemands uiterlijk. Denk dan aan "den dikke", "de brillenkop", en "de kale". Omdat dit vaak op een lacherige manier gezegd en in stand gehouden wordt, is het moeilijk om dat te doorbreken.
Manu haalt ook het belang van representatie in media aan. Zo zegt hij dat hij amper mannen zoals hij ziet in films en series. Als er dan wel een dikke man in voorkomt, is dat zelden als romantische partner en veel vaker als de grappige vriend die de spanning breekt met humoristische opmerkingen. De gasten zijn het er allemaal over eens dat media stereotypen mee in stand houden. Ze halen Homer Simpson van The Simpsons en Peter van Family Guy aan als voorbeeld: allebei dikke mannen die lui en grappig zijn. Volgens hen zou het een goede zaak zijn als dikke mannelijke acteurs vaker rollen zouden vertolken die neutraal zijn, en niet gefocust zijn op hun lichaam.
Hoe kan het belang van bodypositivity dan duidelijk of bespreekbaar gemaakt worden bij mannen?
Volgens Manu kan dat beginnen bij representatie in media: "Alles begint bij herkenbaarheid. Dat is de eerste stap naar normalisering. Er zijn niet veel mensen die zwaarlijvig zijn op televisie, en ook in kranten en op sociale media. En nee, dat is niet het promoten van obesitas.", zegt hij daarover.
Tim benadrukt dat het ook belangrijk is om er aandacht aan te besteden in je dagelijks leven en sociale kringen. Zo geeft hij zijn mannelijke vrienden vaker complimenten, en stelt hij zich open door erover te spreken wanneer hij zich niet goed in zijn vel voelt.
Beluister de volledige aflevering hier zelf.
Bron afbeelding: Markus Winkler op Unsplash